Då var det bestämt...

Jag var på Sahlgrenska angående min bröstrekonstruktion idag.
Först fick jag sitta med bland en grupp kvinnor som alla skulle göra en rekonstruktion och vi fick info om de olika typer av operationer som finns.
För de som fått strålning fanns olika operationstekniker som t.ex. DIEP, latissimus, kil eller expanderprotes. Om man fått strålning för sin bröstcancer så fick man DIEP eller latissimus, om man inte var strålad fick man kil eller expanderprotes.
JAg är ju som bekant INTE strålad så valet föll ju på de två sistnämda. Tyvärr. Jag har ju hela tiden varit inne på en DIEP-operation eftersom man slår ihop bukplastik och bröstrekonstruktion med den tekniken - man tar alltså magen för att bygga ett nytt bröst.
När jag fick möta läkaren enskilt så pratade vi om att jag var lite besviken och han undersökte mig. Helt klart är ju att jag är en kandidat för bukplastik men min mage är inte så snygg (har många strier - bristningar alltså) så ett bröst byggt av min mage hade inte blivit bra. Läkaren gick ut för att rådgöra med sin överläkare och de kom fram till att med tanke på det trauma som min kropp redan varit utsatt för så vore det bästa att ta buk och bröst var för sig. Jag fick välja vilket jag ville göra först. Jag valde bröst!
Då fick jag frågan om jag ville vara med i en studie där de lottar vilken av de två teknikerna som ska användas och sedan kollar de under 5 år hur nöjda kvinnorna är med hela förloppet och framförallt resultatet. Jag valde att gå med. Ett blankt kuvert drogs fram och läkaren sa att detta var det mest spännande - när rekonstruktionsteknik ska väljas. I kuvertet stod... *trumvirvel*... Expanderprotes!!
NEEEJ!! Eller? Jaaa...?!
Det är det absolut enklaste ingreppet. Ger minst ärr och tar definitivt kortast tid på operationsbordet... Tydligen bara ca 45 min. Det är ju lite joxigt att åka in för påfyllnad i 4 till 5 veckor och sen gå igenom ytterligare en op där man byter ut expanderprotesen mot en i silikon.
Samtidigt som de lägger in expandern så får jag en förminskning och uppstramning av mitt vänstra bröst... Piffigt till tusen!!!

Så! Nu ser jag fram emot operation 1 så snart som möjligt. De sa att det kan ta 2 månader eller rent av dröja ända till hösten! Hoppas inte det!! Vill opereras NU!!!

Kram

RSS 2.0